Hommage

Un message de M. Mark Eyskens, Ministre d'Etat

Mercredi 30 novembre 2011

 

Aux amis de la Fondation du judaïsme de Belgique,

aan de vrienden van de Stichting voor het jodendom,

La nouvelle du décès de David Susskind m'a attristé et frappé de douleur . J'avais pour lui beaucoup d'amitié et d'admiration. Il était une personnalité hors du commun entre autres par son intelligence et sa lucidité mais aussi par son courage et la force persuasive de ses convictions, qu'il défendait avec âpreté mais toujours empreint de bonhomie et d'humour. Sa disparition constitue une très lourde perte pour tout ceux qui luttent pour le respect de l'autre, pour la pacification, pour la justice et le respect de nos valeurs universelles.

David Susskind heeft een heel belangrijke rol gespeeld in onze samenleving en dit niet alleen als eminent vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap, die zoveel betekent voor ons land. Ook al werd zijn familie tijdens de oorlog zwaar wordt beproefd door de gruwelen  van de Shoah en de misdaden gepleegd door de nazi's en hun medestanders, wist hij zich te onttrekken aan gevoelens van revanche of langdurige bitterheid. Hij was een groot man. "Un juste". Hij verdient het meer dan wie ook dat voor hem in Jeruzalem - de stad van de vrede - een grote boom zou worden geplant, zelfs meer dan een, in "l'Allée des justes".

Mijn gevoelens van innige deelneming gaan uit naar zijn naastbestaande familieleden en al diegenen die hem zozeer zullen missen in deze tijden van onzekerheid en verwarring.

Zeer tot mijn spijt moet ik maandagochtend 28 november aanwezig zijn op een belangrijke politieke vergadering, zodat ik de begrafenis van David Susskind niet zal kunnen bijwonen . Gelieve mij te verontschuldigen.


 
 

Ajouter un commentaire

http://www.respectzone.org/fr/